Vicieuze cirkels van emoties

“Is het belangrijk dan om een zeer traumatische ervaring te hebben om die 1-dgs workshop deel te nemen? Je kan toch ook van iets schrikken zoals bijna onder de auto terecht komen en daardoor trauma en shock opslaan in je lijf?”, vroeg een lieftallige Limburgse me. Haar vraag slaat op de eendaagse workshop ‘Bye Bye Trauma & Vicieuze Cirkels‘ die op 17 maart a.s. in Heerlen plaatsvindt.

Wanneer iemand even schrikt, verschilt het per persoon hoe snel je daarvan herstelt. Die eedaagse workshop is bedoeld voor mensen die niet snel van een gebeurtenis kan herstellen, zij blijven in een vicieuze cirkel van emoties en snappen niet waarom ze niet eruit kunnen stappen. “Is die eendaagse workshop dan ook geschikt voor mensen die niet zwaar fysiek of psychisch trauma hebben opgelopen?”, vroeg ze verder.

Soms gebeurt er iets in je leven waardoor je emoties naar boven komen en zonder dat je in de gaten hebt wordt je erin gesleurd in die vicieuze cirkel. Een vriend van me, laten we voor het gemak hem Hans noemen, heeft een hele leuke vriendin waar hij graag bij is. Wanneer hij bij haar is dan vergeet hij mij, de meetings die hij met mij heeft gepland, mijn vragen, mijn berichten en ik krijg daardoor het gevoel dat ik niet besta. Dit gebeurde vaker en ik werd zo vaak boos, ik voelde me niet serieus genomen en wanneer we samen een project hebben ontstond een achterstand van werkzaamheden! Kortom dan zat ik extra te werken met boze teleurgestelde niet-creative energie. Bij het aangeven wat het met me deed met zijn actie, of eigenlijk zijn non-actie, zei Hans dat hij dat niet in de gaten had. Ik tapte in zijn energie en nam waar dat het waar was, er was iets anders gaande en we bespraken dat. Het lag en ligt nog steeds in Hans’ keuze of hij dat stukje wilt veranderen of niet.

Ik heb onlangs een leuke man leren kennen, laten we hem maar Chris noemen, en we zijn beiden aan het casual daten. Sinds dat we van elkaar’s bestaan af weten heeft hij regelmatig dates gehad. Meer dan ik, vind ik. Wanneer hij een date had vertelde hij me niet en ik vertelde hem dat ook niet. Wanneer hij een date had reageerde hij online muisstil.

Wachten op zijn reactie of mening voor iets leek soms op het wachten op de volgende Game of Thrones seizoen!

 

Onlangs vertelde hij voor het eerst dat hij een lange date heeft ingepland, niet met mij maar met iemand anders. Zonder dat ik het volledig bewust van was, projecteerde ik het stukje wat Hans deed bij mij naar Chris toe.

Stelde ik een vraag aan het Universum? Nope
Stelde ik een vraag aan hem? Nope
Stelde ik uberhaupt een vraag? Nope

Ik concludeerde dat Chris dan net zoals Hans mij zal negeren en dat ik voor hem niet bestaat! Een vicieuze cirkel van emoties is aangewakkerd en ik stond heel dicht om mezelf te laten sleuren in de golf van emoties.  

Gelukkig herkende ik het snel en stapte ik uit de vicieuze cirkel, dit is één van de resultaten van de tools die tijdens 1-dgs workshop ‘Bye bye Trauma & Vicieuze Cirkels‘ worden uitgereikt; het sneller kunnen herkennen van een emotionele zuigende vicieuze cirkel. Wanneer men dit sneller herkent geeft het vrijheid om te kiezen; in die cirkel (verder) dobberen of eruit stappen.

Als deze situatie zo’n 5 jaar geleden gebeurde, voordat ik die tools had, was ik urenlang verzeild geraakt in de viceuze cirkel van emoties en reageerde ik dat constant op de ander af. Mijn lichaam was dan urenlang verkrampt en verzoop ik in de emoties. Ik durfde niet altijd met iemand over te praten. Wanneer ik dat wel durfde te praten dan kwam er van alles weer naar boven, er was dus niks opgelost.

Dit is een voorbeeld van een minder traumatische ervaring vanuit mijn persoonlijke ervaring. Ik ben erg blij met deze tools, het ruimt op i.p.v. een plekje geven aan iets, ik hoef geen lange (therapeutische) gesprekken te voeren, ik kan het alleen of samen met iemand doen en ik ben veel bewuster. De resultaten merk ik vooral in mijn lichaam. Ik ervaar meer ruimte en kan me vrijer bewegen. Is het nu voor jou tijd om Bye Bye tegen je trauma en vicieuze cirkels te zeggen?